Звернення громадян
Зміст : 775
Посилання : 2
Переглянути хіти змісту : 601685
Високий замок "Самбірщина"
12-06-2008 року
Золотий ланцюжок зі шиї зірвав
На дорозі поміж Новим Калиновом та Луками водій іномарки, рухаючись у бік Львова, перекинувся у кювет. Водій та пасажир з тілесними ушкодженнями потрапили до шпиталю. Близько одинадцятої години дня у селі Нагірне зловмисник, якого затримали, з одного з помешкань викрав гроші, золотий ланцюжок та інші речі. Минулого тижня працівники міліції затримали двох грабіжників. Один з них на вулиці Валовій напав на пішохода, побив його, заподіявши струс мозку, а потім відібрав мобільний телефон. Причому, потерпілого і молодим не назвеш - людини у віці 45 років. А інший грабіжник і пішохода на вулиці Сагайдачного зірвав зі шиї золотий ланцюжок.
Тетяна ОХРІМЕНКО.
Хто сказав, що такого не буває?
У газовидобувників зник з календаря 2005 рік
Житель Михайлевич Василь Кріль, пустивши на свій земельний пай "квартирантів", має тепер з ними судовий клопіт
Ця дивовижна, як на мене історія, сягнула вже рівня навіть столичних газет. Багато хто про це писав, а ось тільки ефекту ніякого... І від цього справа видається ще більш унікальною. У липні 2003 року після того, як газопромислове управління "Львівгазвидобування" знайшло у Михайлевичах, що на Старосамбірщині, газ, був укладений договір між власником земельного паю - колишнім колгоспним економістом Василем Крілем та власне видобувною організацією. Згідно з угодою, щороку за використання землі, а це 17 арів, сімя Кріля отримувала трохи більше тисячі гривень. І все воно було б добре, якби кудись з календаря отих партнерських стосунків не випав 2005 рік. Отак просто взяв і кудись подівся - всі попередні та наступні роки оплачені, а за цей треба було боротися.
Василь Ількович каже, що скільки б разів не звертався до видобувників, скільки разів не тормошив місцеву владу чи правоохоронні структури, які повинні стояти на захисті Закону, нічого путнього з цього не виходить. Коли пан Кріль прийшов до нашої редакції, сподіваючись на поміч, приніс лист, адресований "Львівгазвидобуванню" з надр районної ради. Влада просила львівських панів переглянути стан розрахунків, а натомість отримує відповідь за підписом заступника начальника управління В.Стельмаха. У ній йдеться, що протягом 2002-2004 років жителю Михайлович пану Крілю було відшкодовано збитки та витрати на відновлення земель, пов'язаних з будівництвом свердловини №12 Макунівського газового родовища. Далі йде пояснення, чому видобувники і досі не можуть взяти у приватну власність землю, що, чесно кажучи, не зовсім стосується цієї теми, а потім повідомляють, що для відшкодування витрат у 2006 та 2007 роках було укладено угоди оренди, зобов'язання за якими виконано... Куди подівся 2005 рік, знову незрозуміло...
Цей лист та відповідь датовані уже нинішнім роком, а от з листопада минулого року ця справа знаходиться на розгляді у Самбірському суді і знову ж таки, результату наразі нема. Чи з об'єктивних причин, чи з су4бєктивних причин - казати наразі годі, але ж результату нема! 73-річний колгоспний пенсіонер Василь Кріль каже, що домагаючись компенсації у розмірі трішки більше тисячі гривень, він уже поволі витрачає інші гроші, скажімо, на численні поїздки до Самбора. Одна така подорож обходиться йому у 10 гривень. Та й постійні нервування дають себе знати...
Знаєте, ця історія вже дуже давня і, признатися, як тільки десь у місті випадково зустріну пана Кріля, то він мені постійно про одне і теж розповідає. І має рацію, бо чоловікові все це вже добряче набридло. Та тільки дивно інше - невже така потужна газо видобувна організація помилася у календарі і змушує літнього чоловіка стільки часу писати скарги і їздити у суд?
Роман ІВАНЧУК.
Чого тільки не зробиш заради свята
На підступах до офісу "Високого Замку" у Самборі вуличний музикант грав марша
За нашими оперативними даними, святкування Дня журналістів на наших теренах минуло без ексцесів. Як зізнався один наш гість, жодне професійне свято не святкують так масштабно і з такою величезною армією шанувальників.
"Голос Самбірщини" до обіду приймав гостей у себе, а після того, подалися у кафе "Родинне", де всією редакційною родиною із запрошенням ветеранів журналістики гарно провели час у спогадах і поглядах у майбутнє. Єдиний, хто не міг уважити свій колектив у такий святковий час, був заступник редактора Юрій Леськів. Причина надзвичайно поважна - йому вручили у Львові поміж журналістським бомондом квиток члена Національної Спілки журналістів України, з чим ми його щиро гратулюємо. Вражень у Юрка потім на цілий вечір вистачало. У колег з "Новин Самбора" свято відбувалося напрочуд весело, хоча, за нашими даними алкоголю пішло небагато, але доходило навіть до танців. І це дуже гарно, бо свято є свято і вартує залишити після себе якнайкращі спогади. А от наші колеги зі Старосамбірського "Голосу Прикарпаття", як ми зясували, зустріли свято робочими буднями. І це теж правильно, бо скільки б не святкував, а треба видавати на гора той продукт, який називається газетою. А поміж робтою вони приймали щирі зичення.
А у нашому корпункті "Високого Замку" у Самборі, були моменти), що невеликий кабінет не здатний був усіх вмістити. А від телефонних дзвінків, як мовиться, відбою не було. Вважаємо, що це дуже хороший знак, оскільки ніщо так щиро не цінується серед журналістів як прихильність друзів і читачів. Признатися, спочатку ми записували у блокнот, хто нас вітав, аби подякувати, але потім просто збилися з рахунку. Але "фішка" святкування Дня журналіста зявилася тоді, коли зранку прийшли привітати журналістів "ВЗ" депутат обласної ради, керівник ДП "Дорсервіс" Леонід Завійський та директор "Омеги" Петро Мошуманський. Ще на підступах до нашого офісу вони побачили та почули вуличного музиканта, котрий традиційно розважає пішоходів грою на баяні. Їм це так сподобалося, що вони оплатили заїжджому зі двова музикантові і пересадили його коло порогу нашого офісу. Що цікаво, як тільки підходили нові гості, музикант грав весільний марш і гостям нічого іншого не залишалося, як оплачувати за таку увагу. Воістину, і для нього це було гарне свято. Дай Боже, щоб і у нас, і у наших численних друзів ніколи не бракувало святкового настрою.
Роман ІВАНЧУК.
Обласна рада не задоволена діями судді
Минулого сесійного засідання Львівської обласної ради депутати вирішили звернутися до Кваліфікаційної комісії суддів у Львівській області щодо дій одного з суддів Самбора. Про це повідомив голова комісії з питань використання земель та регулювання земельних відносин Євген Буба. За його словами, цей суддя одноосібно змінив межі населеного пункту, вивівши ділянку, призначену під будівництво з меж села Бабино і увівши її в межі села Бісковичі. «Цей суддя порушив усі можливі норми», - каже пан Буба, зазначаючи, що рішення про зміну меж села може прийняти лише обласна рада. Зараз питання законності дій судді вивчає юридичний відділ Львівської облради.
"Шматочок" цивілізованої Європи при виїзді зі Самбора
Ресторан-мотель "ПІТ-Стоп" буде внесений у всі каталоги Євро-2012
Ввічливе обслуговування, фірмові страви, цікавий відпочинок та інше - від Івана Кульчицького
Кілька років тому у Самборі відкривали кафе та бари - ледь не на кожному повороті. Та коли власники збагнули, що великих прибутків нема, дали собі спокій. І тепер дійшло до того, що таких закладів, куди можна запровадити порядних людей, залишилося на пальцях однієї руки. Тим не менше, спішимо вам повідомити приємну новину - нещодавно при виїзді зі Самборі у бік Біскович відкрився фешенебельний ресторан-мотель "ПІТ-Стоп".
Знаєте, я уже у такому віці, коли здивувати мене чимось практично неможливо. А тут, як тільки зайшов на територію, то очі округлилися... Це вже рівень цивілізованого світу - виготовлені з дерева альтанки на різну кількість відвідувачів, скрізь чистота і порядок, акуратно підстрижені зелені газони, доріжки - в ажурній бруківці. Це, так би мовити, літній варіант. На випадок прохолоди - великий гостинний зал, у тому числі і для віп-персон, дискотечний зал, ігровий, більярд. Для бажаючих попаритися у сауні - всі зручності, у тому числі і значних розмірів басейн з водою, яку постійно очищають. Поруч і великий паркинг і, що найцікавіше, сертифікований мотель з кімнатами від 1 до 4 ліжок. Скрізь відчувається комфорт і дбайлива рука господаря Івана Кульчицького. Вклавши немалі кошти, він вважає, що створив заклад, якого заслуговують наші люди та гості міста. До речі, "ПІТ-Стоп", як нам стало відомо, буде внесено у всі туристичні каталоги доля іноземців, які подорожуватимуть на чемпіонати Євро-2012.
Приємно вразила нас у кухня. Там пропонують надзвичайно смачний "Суп по-венгерськи" і інші фірмові страви. Зокрема, шеф закладу має намір варити там кулеш - призабута річ незбагненної смакоти. За особливими рецептами тут готують і шашлики. Між іншим, і ціни як на нинішній день зовсім невисокі. Принаймні, смачно і ситно пообідавши, ми чекали значно жорсткішого "вердикту" офіціантів. Що цікаво, не будемо переходити на персоналії, але поруч з нами за сусідніми столиками обідали немало поважних людей зі Самбора та Старого Самбора. Якщо колектив Івана Кульчицького і надалі втримає свою стартову престижність та імідж, то "ПІТ-Стоп" невдовзі просто візьме на себе значну частину постійних відвідувачів місцевих закладів ресторанного типу. Зрештою, станом на сьогодні, чогось комфортабельнішого ми не знаємо. А втім, скільки б ми вас у чомусь не переконували, слова "спрацюють" гірше, ніж просто відвідини відпочинкового закладу. Мабуть, і у вас округляться очі від приємного здивування.
Роман ПОГОНИЧ.
У Лукавиці хата горіла
О пів на сьому ранку загорівся деревяний будинок у селі Луквиця Самбірського району. Вогонь знищив дах та перекриття на площі 60 квадратних метрів, тонну сіна, пошкодив стіни, речі домашнього вжитку. Загалом, за підрахунками фахівців, збитки становлять 40 тисяч гривень, повідомляє прес-центр головного управління з питань надзвичайних ситуацій У Львівській області. Імовірною причиною називають коротке замикання в електромережі.
Опитування "ВЗ"
Що ви чекаєте від літніх канікул?
Марян Андрусів, 12 років.
Я хочу поїхати з батьками на море, але вони не хочуть. Кажуть, що море брудне і дороге. А я ще ніколи не бачив моря. Тому скоріш всього буду сидіти в Самборі. Біля нашого дому є невеличке футбольне поле, от ми там по півдня і пропадаємо. Ну, ще ходимо на Дністер покупатися. Обіцяли мені купити цього року гірський велосипед, але чи куплять - ще не знаю, хоча я свою обіцянку перед батьками виконав - школу закінчив майже на відмінно.
Назар Чижович, 15 років.
Чекаю звичного відпочинку, бо школа вже так набридла, що навіть попри неї ходити не хочеться. Плануємо з однокласниками десь у липні на кілька днів виїхати у Розлуч на кілька днів, але чи вдасться - не знаю.
Галя Мартинович, 7 років.
Поїду до бабусі у село, там є річка, ліс. А мій дядько обіцяв покатати мене на коні.
Андрій Вдовенко, 16 років.
Це будуть мої останні канікули і я б дуже хотів, щоб вони мені запам'яталися. Хотів би поїхати куди-небудь, наприклад, в Крим чи кудись в Терцію, бо потім наступного літа вже часу не буде. Але проблема, як правильно ви здогадуєтеся, у тому, що нема грошей на такі дорогі подорожі. Колись мені тато казав, що кожного літа їздив у піонерський табір, набирався немало вражень. Моє дитинство минуло без таких відпочинкових таборів. Шкода, звичайно, бо той час уже ніколи не повернеться.
Марія Пастернак, 14 років.
Мої батьки кожного літа кудись виїжджають на відпочинок. І я з братом подорожую разом з ними. Торік ми їздили в Яремне на тиждень і 10 днів були на морі. Цього літа знову поїдемо у Карпати - там нам сподобалося більше. Вражень назбиралося надзвичайно багато. ! вересня, коли ми прийшли до школи вчителька української попросила нас написати про свої враження. Мій твір був найкращим, а більшість дітей писало, що відпочивали у Самборі. Я вважаю, що кожного літа батьки повинні влаштовувати дітям відпочинок - так, як це роблять мої.
Андрій, 15 років.
Та який в селі відпочинок. Добре, що цього року батьки продали корову, тому мені не доведеться її пасти або косити траву та сушити сіно. Але все одно роботи дуже багато, бо мій тато на заробітках і я залишився єдиним мужиком. Єдина радість від літніх канікул у тому, що не треба ходити до школи. Ага, має приїхати моя тітка з сином - ну, ми вже трохи відірвемося, на дискотеки походимо, пива поп'ємо. Вони багаті, в них гроші є.
Найдорожчими стали морква та цибуля
Підвищення середніх цін на м'ясопродукти та городину зафіксовано на території Львівської області протягом двох останніх тижнів. Зокрема, як повідомляє прес-служба ОДА, на Львівщині на 1,2 % подорожчала яловичина, на 2,1 % - свинина, на 5,6 % - м'ясо птиці, на 7,7 % - картопля, на 6 % - капуста, на 4,8% - морква, на 29,4 % - буряк і на 25 % - цибуля. Водночас подешевшало сало - на 1,7 %, молоко - 15,3 %, сир кисломолочний - на 7,6 %, сметана - на 17 % та яйця - на 14 %.
Смерті, які нас здивували
Маневровий поїзд пошматував п'яного відпочивальника на колії
Судмедексперти усе частіше констатують, що наші люди гинуть через надмірне споживання алкоголю
Самбором знову рознеслася чутка про те, що на «точці» з розливу самопального трунку помер чоловік. Самбірський судмедексперт Богдан Лаптуха розповів, що справді на одній з квартир, яка, судячи з усього, приймає страждущих випити, помер чоловік, 1959 року народження. Причина смерті - алкогольне отруєння. На початку травня на площі ринок теж помер чоловік від сильного алкогольного отруєння. Чоловік, 1976 р.н., перед тим добряче випивши, опинився на колії у Рудках. Зрозуміло, що у такому важкому стані не зміг зреагувати на маневровий поїзд, який просто пошматував тіло, яке судмедекспенртам просто довелося зшивати.
Біля стіни будинку на своїй вулиці знайшли мертвим тепер вже колишнього жителя Заміської, 1957 р.н. Перед тим він теж спожив надмінру спиртного. А ось випадок, печальний кінець якого нехай би зарубали собі на носі як селяни, так і їхні численні помічники - сільські фірмани. Найходовитішою валютою за виконані у полі роботи залишається самогон. Якщо їздовий обробить кілька городів, то можете собі уявити, який стан його здоров'ячка під вечір. Скумно, але їздовий, 1959 року народження ц Великій білині вїхав возом на своє обійстя і там же й помер. Судмедексперт Богдан Лаптуха сказав, що смерть настала через гостре отруєння етиловим спиртом. З тієї ж причини пішов зі світу і корналовичанин, 1966 р.н. У Вільшанику місцевий житель так само спожив надміру спиртного. Уже потім в організмі судмедекспертиз знайшли багато алкоголю, однак смерть настала від удушення рвотними масами.
Травень для тих, хто народився у 1959 році, був занадто прикрим. Тако ось лихо спіткало ще одного чоловіка зі Самбора. Він прийшов до помешкання свої сестри вранці і не зовсім тверезим, приліг і більше не прокинувся. Ну, те, що у крові потім знайшли алкоголь - не новина. Під час детальнішого дослідження тіла зясувалося, що у нього садно на потилиці і перелом основи черепа. Судячи з усього, він просто падав, а пятні, як відомо, падають неконтробловані і такі травми є доволі типовими як для такого стану людини, твердить Богдан Лаптуха.
А ось ще кілька прикрих випадків. Пізно вночі до помешкання, де жив молодий чоловік зі своєю дружиною, прийшов його батько. Невістка, зрозуміла річ, поскаржилася на те, що син п'яний. У результаті розбірок син вхопив ніж і двічі ударив ним батька. Медики уже не змогли повернути потеріплого до життя. Протягом минулого місяця зафіксовані і два суїциди. В першому випадку житель Біскович, 1962 р.н., поліз у зашморг. Таким же чином розквитався із життям 28-річний никловичанин, знайшовши собі смерть на горищі літньої кухні на своєму обійсті. Жінка, 1920 року народження з Волі Баранецької за життя страдала психічними розладами. Кажуть, що твердила родичам, начебто кинеться у колодязь на обійсті, але чомусь не надто у це вірилося. А біда, схоже, за нею чигала. От одного дня її і знайшли мертвою на дні колодязя. А ця ситуація зовсім не пов'язана з якимось надзвичайним випадком. Ще молодого віку жінку - повновида і не хвороблива на вигляд до останнього ходила на ринок, де торгувала, та одного дня їй стало дуже зле і вона померла. Судмедексперти при розтині тіла були просто шоковані - зясувалося, що по суті внутрішні органи просто зїв рак. Дивно те, що жінка за життя жодних поганих симптомів не відчувала. Коли почали доскіпуватися до причин, то допустили, що років три тому вона перенесла нескладну операцію з видалення бородавки на плечах. Імовірно, від цього і почалося ракове заволодіння організмом. «Високий Замок» уже писав про те, що в Старому Самборі молодий чоловік так розбушувався, що ножем поранив кількох людей, у тому числі і старшого віку жінку. Їй зробили операцію, але вона померла від... іншого недугу - шлункового. У всякому випадку, під час розтину зясувалося, що у животі повно гною. Судмедексперт, який провадлив розтин, зважаючи на неординарність ситуації, викликав і інших колег, щоб ті побачили. Бо смерть по сутні настала не через ножове поранення...
Травень виявився дуже паскудним і ледь не рекордним на такі прикрі випадки. А з початку року з тих чи інших причин фатально обірвалося життя 106 наших земляків. Це майже у півтора рази більше, ніж за такий же період минулого року.
Роман ІВАНЧУК.
Як самбіряни у сусідів порядок наводять
Для початку Іван Леськів «відпрацює» Добромильську зону
Трохи більше місяця тому Старосамбірський відділ головного управління МНС у Львівській області очолив самбірянин Іван Леськів. До речі, він не перший з наших, хто очолює таку поважну структуру у сусідньому районі. Раніше на посаду начальника райвідділу СБУ був призначений Олександр Буйвал, а ще раніше - начальником Старосамбірського райвідділу міліції - полковник Мирон Заріцький. Податковою керує теж наш - Ігор Малецький. Такий вступ дуже важливий, оскільки останніми роками друзі зі Старосамбірщини часто полюбляли хизуватися тим, що якби не вони, то на Самбірщині не було б кому покерувати. Як бачите, Дністер повернув у інший бік і тепер ми у гори кадри постачаємо.
Але сьогодні про Івана Леськіва, який був заступником начальника райвідділу МНС у Самборі. Його призначили на цю посаду загалом прогнозовано, але несподівано. Основним завданням на новому місці він вважає реконструкцію гаражів та адмінбудинку на території колишнього військового містечка, куди мають переселитися рятівники-пожежники. Роботи, як мовиться, непочатий край, але то тільки почати складно. Збирають будматеріали і невдовзі візьмуться до праці. Найімовірніше, господарським методом. Якщо Івану Леськіву це вдасться, то, вважайте, вирішить дуже давню проблему - бо нині всі працівники пожежної сидять у одній невеличкій кімнатці.
Щодо інших успіхів. У день, коли Старий Самбір святкував свої іменини, команда пожежників взяла участь у козацьких забавах. Більше того, зайняла перше місце. А в обласному турнірі з пожежно-прикладного спорту привезла у якості призу - телевізор. Буде що поставити і у що дивитися, коли переселяться у нове приміщення. І нарешті, Іван Леськів свіжим поглядом оцінив проблему дисципліни у колективі та пожежної обстановки. Зокрема, запримітивши, що у Добромильській зоні району почастішали пожежі, вирішив найближчими днями влаштувати там відпрацювання території. Що це таке? Поживете - побачите.
Роман ІВАНЧУК.
Цікава сільська арифметика
З сімдесяти тисяч жителів Самбірщини половина - пільговики
На території Самбірського району 15 промислових підприємств, на яких працює майже 700 осіб. Вони забезпечили зростання обсягів виробництва цегли керамічної, мяса та м'ясопродуктів, спирту, металевих конструкцій
Управління економіки Самбірської РДА проводить моніторинг цін на споживчому ринку. Протягом трьох останніх місяців ціни на олію виросли на 28 відсотків, борошно - на 10 відсотків, макаронні вироби - 11,5, крупи - 6-8 відсотків, цукор - на 12 відсотків. Доречно буде нагадати, що протягом січня-березня ріст цін в області в середньому склав майже 11 відсотків.
У сфері малого бізнесу Самбірського району зареєстровано 1449 субєктів підприємницької діяльності. Протягом першого кварталу здійснило 100 субєктів підприємницької діяльності. Поряд з цим припинило свою діяльність 25 фізичних осіб та 6 - юридичних. З районного бюджету нинішнього року буде виділено на підтримку підприємництва 40 тисяч гривень.
Протягом перших трьох місяців року у селах Самбірщини введено в дію25 індивідуальних житлових будинків площею 4648 квадратних метрів. Що стосується іншого будівництва, то на нинішній рік передбачені кошти на Новокалинівську школу, дитячий садочок у Стрілковичах, Народний дім у Ваньовичах, житловий будинок у Ралівці, реконструкцію системи водопостачання у Рудках.
На одну особу у селах району припадає 7,2 долара США іноземних інвестицій. Станом на 1 квітня інвестиції у район склали 510 тисяч доларів і зросли протягом першого кварталу на 72 тисячі.
Протягом трьох місяців у районі продали 3 земельні ділянки площею 14,4 га. До районного бюджету від цією оборудки надійшло 190 тисяч гривень.
У першому кварталі підприємства автотранспорту перевезли 1 мільйон 161 тисячу пасажирів. В автопідприємствах збільшилися валові доходи головним чином через підвищення тарифів за проїзд. З районного бюджету авто перевізникам виділено 112 тисяч гривень компенсацій за перевезення пільговиків при фактичному нарахуванні - 226 тисяч гривень
Станом на 1 квітня заборгованість населення за житлово-комунальні послуги склала 643 тисячі гривень. Заборгованість населення за спожитий природній газ - більше мільйона гривень і з початку року зменшилася на 45 відсотків.
Найбільшими платниками податків у районі є Вістовицький завод будівельної кераміки, лісгосп, ДП "Дорсервіс". ПФ "Білаки".
В районі зареєстровано 35365 осіб, які мають право на пільги. На обліку знаходиться 3010 інвалідів загального захворювання, 39 інвалідів трудового каліцтва, 610 інвалідів з дитинства та дітей-інвалідів, 163 інваліди війни. За призначенням допомоги в управління праці та соціального захисту звернулося 6328 малозабезпечених сімей, сімей з дітьми та інвалідів, яким призначено допомогу на суму більше 5,5 мільйона гривень.
Чи не найменше у Самбірському районі отримують люди на Рудківському хлібокомбінаті - 546 гривень, Рудківському СТ - 545 грн., ККВП "Вишня" - 523 грн., АТП-14608 - 553 грн., в галузі сільського господарства - 626 грн. І це у той час, коли в середньому по району зарплата склала майже 1050 гривень.
На "біржі праці" перебуває 1744 особи. За три місяці у центр зайнятості звернулося 783 особи, що на 11 відсотків менше, ніж за три місяці минулого року. Протягом трьох місяців було проведено перевірку 24 обєктів підприємницької діяльності щодо легалізації робочих місць. Знайдено 58 робочих місць, які перебували "в тіні".
Чисе6льність населення в районі становить 70,6 тисяч осіб і за три місяці зменшилася майже на сотню. Протягом січня-лютого на Самбірщині народилося 140 немовлят, але померли 222 особи.
За матеріалами колегії Самбірської РДА.
| < Попередня | Наступна > |
|---|